niedziela, 7 sierpnia 2016

Jajka

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm.Wysokiej jakości białko zawarte w jajkach sprawia, że są niezwykle sycące. Jedno jajko dostarcza aż 6 g białka przy około 72 kaloriach. Białko odgrywa tez istotną rolę podczas budowania i utrzymywania w dobrej formie mięśni. Dodatkowo jajka zawierają dużo choliny-związku, który hamuje wchłanianie tłuszczu i rozkłada jego złogi. 

Jajka są jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy D. Wzbogacenie diety w jajka przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje  utrzymanie uczucia sytości przez dłuższy czas.
Pomagają dostarczyć wielu cennych składników, które pozytywnie działają na włosy, skórę i paznokcie w tym znaczne ilości witaminy A i biotyny-witaminy z grupy B, która zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia skóry oraz pozytywnie  wpływa na stan włosów i paznokci.
Żółtko zawiera luteinę i zeaksantynę-związki które działają jak przeciwutleniacze, dzięki czemu oddziałują pozytywnie na nasz wzrok. 
Pomimo że w jajkach jest cholesterol to zawierają one też lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko występowania chorób układu krążenia. 
Co jeszcze warto wiedzieć?
*kolor skorupki sygnalizuje tylko to, jakiej rasy kura je zniosła a nie wskazuje na jakość czy smak jajka!
*1 średniej wielkości jajko dostarcza: 72 kcal z czego 17 kcal stanowi białko a 55 żółtko, 6 g Białka, 5 g tłuszczu ogółem, 3 g tłuszczów nienasyconych 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz