środa, 27 lipca 2016

Jabłka

Jabłka są treściwym produktem o niskiej wartości energetycznej. Dzięki zawartości błonnika są pomocne w walce z nadmiarem kilogramów, gdyż poprawia on pracę układu trawiennego.  Błonnik pomaga także ustabilizować poziom cukru we krwi oraz ogranicza chęć na słodkości.



Błonnik i przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach pomagają ustrzec się przed niektórymi rodzajami raka. Ustalono naukowo, że codzienne spożywanie jabłka obniża ryzyko występowania raka okrężnicy o 36%.
Połączenie przeciwutleniaczy i błonnika w jabłkach może obniżyć poziom cholesterolu oraz poprawić pracę serca. Jabłka pomagają też obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć stan zapalny.
Jabłka łączą w sobie duże ilości witamin i składników mineralnych. Są źródłem witaminy B i C oraz jodu, potasu i wapnia.
Co więcej są korzystne dla mózgu. Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwiększają poziom acetylocholiny-neuroprzekaźnika, który przyspiesza pracę komórek mózgowych, ułatwiając przetwarzanie informacji.
Co jeszcze warto wiedzieć?
*Skórka jabłka zawiera nie tylko polifenole, wykazujące właściwości przeciwutleniające lecz także dostarcza dużej ilości błonnika.
*Jedno średniej wielkości jabłko to około 95 kalorii, 14% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 4 g błonnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz