Duża zawartość wody w brokułach przekłada się na ich niską wartość energetyczną a błonnik-wolniej trawiony pomaga zapewnić stały, niski poziom insuliny. Błonnik przesuwa produkt przez układ pokarmowy, zmniejsza ilość wchłanianego tłuszczu i kalorii z posiłków.
![]() |
Fot. Shutterstock |
Co ciekawe brokuły zawierają więcej witaminy C w przeliczeniu na 1 g niż pomarańczy! Niski poziom witaminy C utrudnia spalanie tłuszczu, należny więc pamiętać aby nie zabrakło w naszej diecie produktów, które są jej źródłem. Witamina ta jest potrzeba kolagenowi, który odpowiada za stan naszej skóry.
Brokuły są bogate w przeciwutleniacze-które skutecznie usuwają wolne rodniki, zawierają też folian-który obniża ciśnienie krwi. Zielone "różyczki" są szczególnie cenne ze względu na zawarty w nich sulforafan- związek wykazujący właściwości antybakteryjne i hamujący rozwój bakterii wywołujących wrzody żołądka.
Co warto wiedzieć?
*Należy unikać gotowania we wrzątku, ponieważ wiele zdrowych składników brokułów przeniknie do gorącej wody.
*Intensywnie zielony kolor wskazuje na wyższą zawartość składników odżywczych.
*1 szklanka pokrojonych brokułów to zaledwie około 31 kcal, 135% dziennego zapotrzebowani na witaminę C, 2 gramy błonnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz