czwartek, 28 lipca 2016

Chrupiące musli-crunchy

Musi to mieszanki płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Wydawać by się mogło, że sięgając po musli sięgamy po zdrowie-niestety nie zawsze. Musli są doskonałym źródłem energii oraz łatwo przyswajalnych witamin i minerałów pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie-w przeciwnym razie mogą bym jedynie skarbcem ogromnej ilości cukru, tłuszczu i kalorii.

 O tym jak wybrać zdrowe musli postaram się wspomnieć w kolejnym wpisie a dziś przedstawię Wam jego gorszą wersje a mianowicie popularne i mające wielu zwolenników crunchy. Ja wzięłam pod lupę musli firmy "Vitanella" ale każde inne tego typu musli będzie miało w sobie podobne nieciekawe składniki. Przejdźmy do rzeczy.

Analiza składu:
*płatki owsiane z pełnego ziarna- są bogactwem witamin i minerałów. Są bogate w witaminę B6 -która poprawia pamieć i koncentrację, B1- która wpływa pozytywnie na stan włosów skóry i paznokci, są też źródłem błonnika-który wpływa pozytywnie na układ trawienny.
*cukier
*syrop glukozowo-fruktozowy-stanowi szczególne zagrożenie dla występowania nadwagi i otyłości , ponieważ fruktoza będąca jego podstawowym składnikiem jest w całości przetwarzana w organizmie człowieka na trójglicerydy, które następnie przetwarzane są w tkankę tłuszczową.
*ekstrakt ryżowy-
*tłuszcz palmowy-dosyć częsty dodatek do żywności niestety jest on źródłem tłuszczów nasyconych-które podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. 
*Mąka : pszenna i pełnoziarnista ale w dość znikomych, mało znaczących  ilościach
*difosforany i wodorowęglan sodu-substancje spulchniające-mają za zadanie zwiększyć objętość ciasta. Spożyte w nadmiarze mogą powodować problemy trawienne.
*emulgator-lecytyny-odpowiada za konsystencje, kleistość. Lecytyna to mieszanka fosfolipidów i olejów. Może być szkodliwa dla zdrowia w przypadku zastosowania lecytyny z soi modyfikowanej genetycznie.
*barwnik E150 c-karmel amoniakalny, brązowy barwnik spożywczy. Spożyty w nadmiarze może powodować nadpobudliwość a także szkodliwe działanie na wątrobę i żołądek.
*aromaty-poprawiają walory smakowe.
*suszone owoce-są skoncentrowanym źródłem tych samych składników odżywczych, które znajdziemy w świeżym produkcie. Mają jednak większą wartość energetyczną.
*kandyzowane owoce-niestety jak można wywnioskować znaczna ich przewaga nad suszonymi.  Z definicji są to owoce zakonserwowane przez wielokrotne smażenie ich w coraz to bardziej słodkim syropie. Ze względu na dużą zawartość cukru podnoszą one kaloryczność produktu.

Wartości odżywcze:

*porcja 50 g to około 1 szklanka musli
*Wartość energetyczna wynosząca 412 kcal na 100 g to stanowczo za dużo jak na musli! Zdrowe musli powinno zawierać  od 300 do 360 kcal na 100 g. Duża kaloryczność wynika z dużej ilości cukru dostarczonej wraz z kandyzowanymi owocami i słodkimi zlepkami płatków. 

Smak, wygląd:
Zarówno smak i wygląd pozostawiają wiele do życzenia. Słodkie, niewiele przypominające naturalne płatki i owoce, do granic możliwości przetworzone produkty, które wraz z tym przetworzeniem straciły na wartości. Ilość owoców niewielka w stosunku do reszty.

Cena:
Około 3 zł za opakowanie 350 g-niska jak za tego typu produkt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz