Mimo że zawiera stosunkowo dużo tłuszczów nasyconych, są one w formie kwasu stearynowego. Kwas stearynowy nie podnosi poziomu cholesterolu.
![]() |
źródło: http://fitness.sport.pl/ |
Ciemna, gorzka czekolada może pomóc nam schudnąć. W 30g zawiera bowiem 3 g błonnika który wraz z zawartymi w czekoladzie tłuszczami zapewnia uczucie sytości, które zmniejsza ryzyko występowania ochoty na podjadanie.
Ten gorzki smakołyk regularne spożywanie małej ilości możne pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz zredukować ryzyko występowania nadciśnienia. Dzięki obecności w niej fitozwiązku, który współdziałając z enzymami w organizmie powoduje obumieranie komórek rakowych.
Zawarte w czekoladzie flawonole zwiększają przepływ krwi, co może poprawić nawilżenie skóry i dostarczyć jej więcej tlenu dzięki czemu jej wygląd znacznie się poprawi.
Co jeszcze warto wiedzieć?
*Wybierajmy tabliczki czekolady, które zawierają minimum 70% kakao. Im większy procent tym lepsze działanie zdrowotne ale i bardziej gorzki intensywny smak. Czekolada zawartości 90% będzie miała najlepsze działanie ale jednocześnie znajdzie niewielu zwolenników, ze względu na specyficzny, bardzo gorzki smak.
*Starajmy się wybierać gorzką czekoladę bez dodatków gdyż producenci, dodając nadzienie czy kawałki owoców dodają tez sporo nadprogramowego cukru, usuwając jednocześnie część cennego kakao.
*Nie spożywajmy więcej niż 30 g dziennie gorzkiej czekolady.
*Wartości odżywcze w porcji 30 g (około 1/3 tabliczki czekolady) to:
170 kcal, 3 g błonnika, 19% dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz