poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Kiwi

Kiwi to bomba witaminowa. Owoc ten zawiera więcej składników odżywczych przy mniejszej liczbie kalorii niż większość owoców. Jedno średniej wielkości kiwi dostarcza około 84 miligramy witaminy C, więcej w przeliczeniu na 1 g niż pomarańcza! Witamina C zwiększa potencjał organizmu do spalania tłuszczu. 

Jedząc kiwi dostarczamy do organizmu 2g cennego błonnika, który ułatwia trawienie. Owoc ten zawiera prawie tyle potasu co banan. Zawarte w kiwi polifenole wpływają korzystne na układ sercowo-naczyniowy. Regularne spożycie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 15 %.
Przeciwutleniacze zawarte w kiwi walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia raka. Ponadto witamina C pomaga skórze produkować więcej korzystnego kolagenu, który odpowiada za jej gładkość i elastyczność. Badania wykazały że spożycie 2 kiwi dziennie łagodzi zaparcia i poprawia pracę pęcherza u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. 
Co warto wiedzieć?
*Skórka kiwi jest jadalna! Pozwala dostarczyć dodatkową porcję błonnika. Jeśli mamy zjeść kiwi ze skórką warto jednak wybrać wersję ekologiczną.
*1 duże kiwi to około 42 kalorii, 2 g błonnika, 107% dziennego zapotrzebowania na witaminę C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz