Kiwi to bomba witaminowa. Owoc ten zawiera więcej składników odżywczych przy mniejszej liczbie kalorii niż większość owoców. Jedno średniej wielkości kiwi dostarcza około 84 miligramy witaminy C, więcej w przeliczeniu na 1 g niż pomarańcza! Witamina C zwiększa potencjał organizmu do spalania tłuszczu.
Jedząc kiwi dostarczamy do organizmu 2g cennego błonnika, który ułatwia trawienie. Owoc ten zawiera prawie tyle potasu co banan. Zawarte w kiwi polifenole wpływają korzystne na układ sercowo-naczyniowy. Regularne spożycie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 15 %.
Przeciwutleniacze zawarte w kiwi walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia raka. Ponadto witamina C pomaga skórze produkować więcej korzystnego kolagenu, który odpowiada za jej gładkość i elastyczność. Badania wykazały że spożycie 2 kiwi dziennie łagodzi zaparcia i poprawia pracę pęcherza u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Co warto wiedzieć?
*Skórka kiwi jest jadalna! Pozwala dostarczyć dodatkową porcję błonnika. Jeśli mamy zjeść kiwi ze skórką warto jednak wybrać wersję ekologiczną.
*1 duże kiwi to około 42 kalorii, 2 g błonnika, 107% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz