1.8 zbóż ciasta żurawina
Ciastka 8 zbóż dostępne są w 2 wersjach: żurawina oraz mleko i rodzynki. Zdecydowałam się spróbować ciastek z żurawiną.
Oto skład:
Analiza składu:
*Mąka : pszenna, pszenna pełnoziarnista, gryczana, razowa: nie została podana zawartość procentowa poszczególnych rodzajów mąki ale plusem jest to że nie jest to czysta mąka pszenna
*Płatki owsiane 32%-całkiem nieźle! Płatki owsiane są bogactwem witamin i minerałów. Są bogate w witaminę B6 -która poprawia pamieć i koncentrację, B1- która wpływa pozytywnie na stan włosów skóry i paznokci, są też źródłem błonnika-który wpływa pozytywnie na układ trawienny.
*Olej palmowy-to dosyć częsty dodatek do żywności niestety jest on źródłem tłuszczów nasyconych-które podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi.
*cukier-dość oczywisty składnik ciastek jednak o wiele korzystniejsze byłoby zastąpienie go miodem.
*syrop glukozowy-stanowi szczególne zagrożenie dla występowania nadwagi i otyłości , ponieważ fruktoza będąca jego podstawowym składnikiem jest w całości przetwarzana w organizmie człowieka na trójglicerydy, które następnie przetwarzane są w tkankę tłuszczową.
*płatki żytnie 2%-niewielka ilość a szkoda bo są źródłem błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych.
*suszona żurawina 1,8%-całe szczęście ze nie tylko syntetycznie otrzymywany aromat z żurawiny Żurawina jest źródłem błonnika, witamin :B, C,E oraz flawonoidów-które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.
*substancja utrzymująca wilgoć-glicerol-spożywany w nadmiarze może
prowadzić do zaburzeń płodności i pracy serca jednak generalnie w małych ilościach uznawany jest za substancję bezpieczną
*substancje spulchniające-mają za zadanie zwiększyć objętość ciasta. Spożyte w nadmiarze mogą powodować problemy trawienne.
*Odtłuszczone mleko w proszku-zawiera mniej witamin niż płynny odpowiednik ale ma tyle samo białka i wapnia co mleko krowie. Wapń to podstawowy budulec kości i zębów. niezwykle ważna jest jego obecność w codziennej diecie.
*olej słonecznikowy-posiada dobry bilans kwasów tłuszczowych.
*sól-reguluje gospodarką wodną organizmu. Nadmierne spożycie może powodować zatrzymanie wody w organizmie.
*Aromaty-poprawiają walory smakowe.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza dla 30 g (małe opakowanie):
Wartość energetyczna: 141,9 kcal
Tłuszcz: 6g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,97 g
Węglowodany: 18,9 g
Błonnik: 1,29 g
Białko: 2,4 g
Sól: 0,21 g
Smak, wygląd:
Ciastka są małe, chrupiące, słodkie ale nie przesadnie, smak żurawiny jest delikatnie wyczuwalny. Nie jestem pewna czy dzieci zajadałyby je ze smakiem ale jest to całkiem dobra przekąska dla dorosłych-może nie najzdrowsza ale z pewnością lepsza niż czekoladowy baton czy kupiona w sklepie drożdżówka.
Cena: 1,49 za 30g czyli całkiem przystępna jak za tego typu przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz