Pomarańcza zwłaszcza jeśli ma intensywny kolor, jest bogata w beta-karoten-roślinny prekursor witaminy A, która jest odpowiedzialna między innymi za proces prawidłowego widzenia. Witaminy B znajdujące się w pomarańczach korzystnie wpływają na skórę i układ nerwowy Dzięki dużej zawartości błonnika wpływają korzystnie na przemianę materii oraz pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu natomiast obecny w nich potas reguluję gospodarką wodną organizmu oraz wpływa korzystnie pracę serca i układ nerwowy.
Jakie pomarańcze najlepiej wybierać?
*najlepiej wybierać owoce ładnie wybarwione o gładkiej skórce,bez plam. Pofałdowanie może świadczyć o małej zawartości miąższu.
Co jeszcze warto wiedzieć?
*Pomarańcze w okresie zimowym mają więcej witaminy C ale mniej błonnika niż w okresie letnim.
*2 pomarańcze zawierają tyle wapnia co szklanka mleka
*Soku z pomarańczy nie powinno się łączyć z sokiem z ananasa, gdyż rozkłada on witaminę C
*Biała część skórki to bogactwo flawonoidów-(substancji wzmacniających działanie witaminy C) oraz witamin z grupy B
*1 pomarańcza to około: 230 g=113 kcal/2,3 g Białka/5,8 g Błonnika
115 mg Witaminy C/ 421 mg Potasu/75 mg Wapnia/53 mg Fosforu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz