Szpinak jest warzywem o niezwykłych leczniczych właściwościach. Zawiera duże ilości beta-karotenu, prekursora witaminy A, a także witaminę C i witaminę E. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą oraz chorobą Alzheimera.
 |
żródło:osesek.pl |
Szpinak jest źródłem magnezu, pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego dzięki temu obniża podatność na stres oraz wykazuje właściwości uspokajające. Dzięki zawartości potasu wykazuje korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo w liściach szpinaku znajduje się łatwo przyswajalne żelazo, którego niedobór odpowiada za zjawisko anemii. W szpinaku znajdziemy również kwas linolenowy, kwas tłuszczowy niezbędny do życia komórek nerwowych, które w sytuacji niedoboru czerpią go z własnych błon. Ponadto dostarcza sporych ilości witaminy B9, potrzebnej do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, której niedobór jest częstym problemem osób w podeszłym wieku. Szczególnie zalecany jest kobietom w ciąży z uwagi na obecność kwasu foliowego, zapobiegającego wadom układu nerwowego płodu. Zaletą szpinaku jest niewątpliwie niska kaloryczność w związku z tym zalecany jest osobom walczącym z nadwagą.
Co jeszcze warto wiedzieć?
*wadą szpinaku jest fakt, iż jest on źródłem szczawianów w związku z tym osoby cierpiące na kamicę nerkową czy nadkwasowość powinny spożywać go w niewielkich ilościach
*Szklanka szpinaku (220g) dostarcza 33 kalorii/5,1 g Białka/0,9g Tłuszczu/5,9 g Węglowodanów/5,1 g Błonnika
*Wiosną szpinak bogaty jest w witaminę C, wapń i żelazo. Wtedy także występuje w nim mniejsza ilość szczawianów.
*Zawartość szczawianów można zmniejszyć blanszując warzywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz