Najlepszym źródłem błonnika są warzywa, owoce, węglowodany złożone czyli pieczywo razowe, otręby owsiane, rośliny strączkowe. Szczególnie dużo błonnika zawierają suszone owoce.
![]() |
źródło: biznesbox.com |
Co ciekawe najwięcej tego cennego składnika znajduje się pod skórką warzyw i owoców np. jabłek.
Dzienna porcja jego spożycia powinna wynosić 20-30 g.
Ważne jest uwzględnienie błonnika w codziennej diecie. Oprócz wielu zalet zdrowotnych jakie posiada przyczynia się też do powstawania uczucia sytości, dzięki czemu zjadamy mniejsze porcje dostarczając tym samym mniej kalorii.
Brak błonnika pokarmowego w diecie prowadzi do zaparć, zwiększenia częstotliwości występowania chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca oraz nowotworów jelita grubego.
Pamiętajmy jednak że nadmiar tego składnika może wywołać wiele niepożądanych objawów takich jak wzdęcia czy podrażnienie jelit co w rezultacie może wywołać biegunkę
Zawartość błonnika w niektórych produktach spożywczych, (ilość w gramach na 100 g produktu):
*chleb razowy 8,4
*chleb graham 7,5
*chleb biały 3,8
*morele suszone 22,5
*jabłka suszone 12,6
*jabłko świeże ze skórką 2,4
*figi suszone 16,9
*śliwki suszone 14,1
*śliwki świeże 2,2
*otręby pszenne 44
*płatki kukurydziane 11
*ryż 2,4
*soczewica 11,8
*ziemniaki 3,5
Świetnym pomysłem na poranne śniadanie jest owsianka, która nie tylko da nam energię na cały poranek ale także dostarczy cennego błonnika, który ułatwi trawienie. Płatki owsiane można zalać wodą lub mlekiem a następnie dodać ulubione suszone lub świeże owoce. Owsianka to smaczny, szybki i zdrowy sposób na początek dnia.
![]() |
źródło: zszywka.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz