niedziela, 24 lipca 2016

Miód

Miód jest stężonym roztworem cukrów, głównie prostych jak glukoza i fruktoza. Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne oraz olejki eteryczne. Barwa miodu wynika z obecności naturalnych barwników takich jak beta-karoten i ksantofil.  Ponadto miód zawiera enzymy, sole mineralne, białka, związki azotowe, witaminy oraz pierwiastki takie jak potas, wapń, magnez, chrom i inne.

źródło: kobiecauroda.pl

Miód jest źródłem przeciwutleniaczy czyli związków organicznych, które usuwają  z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Jest on pomocny w leczeniu chorób serca, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz w dolegliwościach wątroby. Działa odtruwająco w przypadkach nadużycia kawy, papierosów i alkoholu. Miód doskonale regeneruje siły fizyczne i umysłowe oraz ma działanie bakteriobójcze. Posiada on właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
źródło: greendietbuffet.pl

Herbarta z miodem i cytryną-nic zdrowszego-czy oby na pewno?
Miód po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 st. C traci większość swoich właściwości!
Podgrzanie miodu niszczy ciała czynne w nim zawarte, obniżając jego właściwości do poziomu mieszaniny cukrów prostych. Oznacza to że dodając miód do gorącej herbaty pozbawiamy go cennych właściwości. Najlepiej więc poczekać aż herbata ostygnie. 

Co warto wiedzieć?
*Miód najlepiej przechowywać w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach.
*Miód pszczeli zapobiega powstawaniu próchnicy zębów!
*100 g miodu zawiera około 315 kcal. 1 łyżka miodu to około 80 kcal.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz