wtorek, 5 lipca 2016

Naleśniki pełnoziarniste

Dziś przedstawię przepis na naleśniki pełnoziarniste. To świetna baza do farszu zarówno na słodko i na słono.

Przepis na ciasto naleśnikowe:
Produkty:
*Mąka pełnoziarnista pszenna 230 g (2 szklanki)=800kcal/145 g węglowodanów/5,5 g tłuszczu/
34,5 g białka/16,5 g błonnika
*Mleko 2% 400 ml (trochę ponad 1,5 szklanki)=196kcal/8 g tłuszczu/ 18,8 g węglowodanów/
12 g białka
*woda najlepiej lekko gazowana 400 ml
*2 jajka klasy L (ok. 2*55g)=152 kcal/10,7 g tłuszczu/14 g białka
*otręby pszenne 8g (ok.2 płaskie łyżki stołowe) =22kcal/1,48 g węglowodanów/3,16 g błonnika/
1,5 g białka
*mała łyżeczka oleju 5 g=45 kcal/5 g tłuszczu
*szczypta soli
Z przepisu wychodzi 15 sztuk (patelnia o średnicy 22 cm)
1 sztuka naleśnika bez dodatków to: ok 81 kcal/ 22,3 g węglowodanów/ 2 g tłuszczu/4,15 g białka/ 1,32g błonnika
+odrobina oleju do smażenia (nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie, to też zależy od patelni

Składniki dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę na niewielkiej ilości tłuszczu.




1.Propozycja farszu na słodko
Produkty:
*twaróg mielony tłusty (może być też półtłusty) 300 g=444 kcal/46,5 g białka/24g tłuszczu/10,5 g węglowodanów
*2 łyzki jogurtu naturalnego 50 g=30kcal/2g białka/3 g węglowodanów
*Łyżka stołowa cukru waniliowego 8g= 32 kcal/7,8 g węglowodanów
*Łyżka cukru pudru 10 g=40 kcal/10 g węglowodanów
Mus truskawkowy:
*truskawki mrożone 500 g=140 kcal/36 g węglowodanów/ 9 g błonnika
*jogurt grecki truskawkowy 0 % tłuszczu 150 g=126kcal/21g węglowodanów/7 g białka
*Łyżka cukru pudru 10 g=40 kcal/10 g węglowodanów
Składniki połączyć najlepiej za pomocą blendera.


2. Propozycja farszu na słono:
Produkty:
*brokuły 400 g=120kcal/12 g białka/20,8 g węglowodanów/10g błonnika
*twaróg mielony tłusty (może być też półtłusty) 300 g=444 kcal/46,5 g białka/24g tłuszczu/10,5 g węglowodanów
*ząbek czosnku
*sól i pieprz według uznania
+polecam dodać coś według uznania np.plaster szynki/kawałki kurczaka  
Brokuły gotować w osolonej wodzie do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości, odcedzić. Następnie dodać twaróg, ząbek czosnku /(najlepiej wyciśnięty lub drobno posiekany) oraz sól i pieprz według uznania. Składniki połączyć najlepiej przy użyciu blendera. Odpowiednią ilość farszu rozsmarować na naleśniku(ok.1 łyżka stołowa), zawinąć. Najlepiej smakują podane na ciepło (podsmażone)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz